Amsterdam, 22 december 2020 – De manier waarop we daten is sinds de opkomst van online daten rond 2002 door de jaren heen veranderd. Lexa onderzocht* deze evolutie van de afgelopen decennia onder datend Nederland. Maatschappelijke ontwikkelingen en de populariteit van online daten blijkt z’n impact te hebben op de perceptie ervan. Het traditionele beeld dat vooral mannen de eerste stap zetten gaat anno 2020 niet meer op. 55% van de respondenten is blij te zien dat vrouwen vaker het initiatief nemen. En wie op de eerste date de rekening betaalt? Vrouwen staan hun mannetje, want ruim driekwart split met alle liefde de rekening.
Geen taboes en minder druk
Waar zo’n 20 jaar geleden online daten nog nieuw en onbekend terrein was voor singles, is het inmiddels de norm geworden. Ruim 8 op de 10 Nederlanders zegt dat er nu minder taboe kleeft aan online daten dan vroeger*. De druk op singles blijkt ook lager dan voorheen, waar eerst 55% van de mensen druk voelde van familie om een relatie te beginnen, is dat nu slechts 30%. Singles die nu online daten geven hun dateleven vaker een 7 of hoger dan singles in de beginjaren van het online daten (54% nu ten opzichte van slechts 29% vroeger). Het grotere aanbod van leuke singles is volgens hen de belangrijkste reden hiervan.
Seks op de eerste date (nog altijd) een no go
Als het gaat om verwachtingen en online date-etiquette zijn het vooral de mannen die hier moeite mee hebben: 65% van hen vindt de ‘dateregels’ onduidelijker geworden ten opzichte van slechts 20% van de vrouwen.
Zoomen we echt in op de go’s en no go’s op het gebied van de eerste date, dan zien we heel duidelijke overeenkomsten tussen wat de huidige online daters en degenen die online gedatet hebben toen deze vorm van liefde zoeken net in opkomst was:
– seks op een eerste date wordt nog steeds als een no go gezien, zowel vroeger als nu (53% versus 45%)
– ghosten lijkt alleen van deze tijd, maar plots niks meer van je laten horen was en is voor alle singles echt not done (90% versus 89%)
– zoenen op een eerste date lijkt van alle tijden en wordt zowel nu (74%) als toen (71%) geaccepteerd.
De singles zien de toekomst van het online daten positief tegemoet. 6 op de 10 denkt dat het vinden van een nieuwe liefde via online dating apps in de toekomst alleen nog maar makkelijker wordt.
*Onderzoek is representatief uitgevoerd door Kien in opdracht van datingservice Lexa onder Nederlanders die nu, in de periode 2013 t/m 2020 online daten of van 2002 t/m 2012 (vroeger, tijdens de opkomst van online daten) online hebben gedatet.